Eski bilim kurgu prodüksiyonlarında yer alan, zamanın çok ötesinde teknolojik yeniliklerin kaç tanesinin bugün başarılı olduğunu ve hayatımızda yeri olduğunu sizlerle birlikte görmek istedik.
Kafamızı karıştıran ve hayallerimizin sınırlarını zorlayan bilim kurgu yapımları, gelecekle ilgili pek çok şeyi tahmin etmeyi başardı, hatta bugün kullandığımız birçok yeniliğe ilham verdi. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde yayınlanan bilim kurgu filmlerini izlerken genel olarak gördüklerimizin asla doğru olmayacağını ya da çok uzun bir süre sonra olabileceğini düşünürüz. Yine de insanların 10-20 yıl önce izledikleri filmlerde aynı şeyi düşünmüş olabileceklerini hatırlamakta fayda var ama bugün günlük hayatımızda fantastik denebilecek birçok şey kullanıyoruz. İlk olarak bilim kurgu filminde ortaya çıkan ve belli bir süre sonra gerçekleşen bazı teknolojik yenilikleri listelemek istedik.
Bluetooth kulaklık
Efsanevi Star Trek dizisi, uzay ile ilgili olan çoğu kişi tarafından bilinir. Nitekim ilk olarak bu seride ortaya çıkan ve daha sonra günlük hayatımıza girmeyi başaran birden fazla teknolojik icat var. İlk olarak, hayatımızı son derece kolaylaştıran Bluetooth kulaklıklar var. Star Trek'teki Nyota Uhura karakteri, hem dizide hem de filmlerde iletişimden sorumlu son derece zeki, bilgili bir memur. Star Trek:Enterprise'da Uhura'nın kulağına taktığı ve ekiple iletişimi kolaylaştıran şey kablosuz kulaklıktır. Film boyunca bu kulaklığın Bluetooth ile çalıştığından bahsedilmiyor, sadece teorik olarak gösteriliyor, ancak Bluetooth kulaklıkların Star Trek:Enterprise finalinden hemen sonra piyasaya sürüldüğünü, ancak popüler olması için uzun yıllar beklemek zorunda kaldığını belirtmek gerekir. .
Belirli hatıraların silinmesi
Eternal Sunshine of the Spotless Mind, hafıza silme tekniğinin en güzel işlendiği yapımlardan biridir. Hatırlarsanız, 2004 tarihli bu filmde Clementine, eski kız arkadaşı Joel'i tamamen unutmak için o dönemde sıklıkla kullanılan bir yöntemi seçmiş ve bazı anılarını silmiş. Açıkçası filmde kullanılan tekniğin aynısını uygulamam mümkün değil. Yani bir kliniğe gidip "o kişiyle anılarımı sil" diyemezsin. Bellek silme için en iyi teknik, bilim adamlarının hayvanlardan belirli hatıraları silebilecek tek dozluk bir hap geliştirdiği 2013 yılında ortaya çıktı. Hap 3 aylık farelerde test edildi ve silinen hatıraların 3 hafta sonra bile geri gelmediği görüldü.
Bilim dünyasında hala geliştirilmekte olan ve anı silmek için kullanılan bazı teknikler var. Bu tekniklerden biri de daha çok beyin tümörlerini tespit etmek için kullanılan Gamma Knife cihazı yani radyasyon tedavisidir. Ancak bu teknik aşk acısı çeken ve eski sevgilisini unutmak isteyen kişiler için değil, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi ciddi ruhsal bozuklukları olan kişiler için kullanılmaktadır. kullanım alanı yoktu ama teknolojinin gelişmesiyle birlikte 3 boyutlu yazıcılar kullanarak bina inşa edebileceğimiz bir konuma geldik.