Almanya'da firmaların ihracat beklentisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın ithalata uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yayımlanan nisan ayı ihracat beklentileri anketi, Alman ekonomisi için endişe verici bir tablo çiziyor. Özellikle otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Bu durum, Almanya'nın ekonomik büyüme hedeflerini de olumsuz etkiliyor.
Almanya İhracatında Sert Düşüş
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, "ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı ihracatta toparlanma umutlarını sekteye uğrattı" açıklamasında bulundu. Mart ayında eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisan ayında 7,5 puan azalarak eksi 9,8'e geriledi. Bu, endeksin Kovid-19 salgınının küresel ticarette büyük bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesi anlamına geliyor. Wohlrabe, söz konusu tarifelerin nasıl gelişeceğine dair belirsizliğin durumu daha da kötüleştirebileceğini vurguladı.
Trump'ın Gümrük Vergileri ve Etkileri
Donald Trump'ın politikaları, özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutlarını kırıyor. Ifo, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl düşmesini bekliyor. Trump, 2 Nisan'da Avrupa Birliği'nden (AB) yapılan ithalata yönelik yüksek cezai gümrük vergileri açıklamış, ancak kısa bir süre sonra bunları kısmen askıya almıştı. Analistler, Trump'ın AB ithalatına gümrük vergileri yoluyla daha fazla korumacı bir politika uygulamasının ihracata dayalı Alman ekonomisi için iyiye işaret olmadığını belirtiyor. ABD, Alman mallarının en büyük alıcısı konumunda bulunuyor ve Almanya, ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu ABD'ye yapıyor.
Ekonomik Büyümede Zorlanma
Tarife savaşları ve Trump'ın açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere ilişkin endişeleri artırırken, çoğu analist Trump'ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde "özel risk" olarak görüyor. Almanya ekonomisi, 2024'ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşandı. Ülke ekonomisi, 2023'te yüzde 0,3 daralmıştı. Almanya son iki yıldır büyüyemeyen tek G7 ekonomisiydi. Hükümet, 24 Nisan’da bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini yüzde 0'a düşürmüştü. Alman ekonomisi bu yıl da büyümezse, art arda üçüncü yıldır büyümemiş olacak.
Almanya'nın ihracatındaki bu düşüş, ülkenin ekonomik geleceği hakkında ciddi soru işaretleri yaratıyor. Trump'ın gümrük vergisi politikalarının devam etmesi halinde, Alman ekonomisinin daha da zorlanabileceği öngörülüyor. Bu durum, Avrupa ekonomisi için de olumsuz sonuçlar doğurabilir.