Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Verilere göre, Mart ayında yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı avro oldu. Peki, diğer yatırım araçları ne durumda? İşte detaylar:
Mart Ayında En Çok Kazandıran Yatırım Araçları
TÜFE ile indirgendiğinde Mart ayında en yüksek aylık reel getiri %3,83 ile avroda gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise bu oran %4,42 olarak belirlendi. Avro, yatırımcısına diğer yatırım araçlarına kıyasla daha fazla kazanç sağladı.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarının reel getirileri şu şekilde sıralandı:
- Külçe altın: %2,9
- BIST 100 endeksi: %1,66
- Mevduat faizi (brüt): %1,27
- Dolar: %0,64
- Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS): -%1,9 (kayıp)
TÜFE ile indirgendiğinde ise reel getiriler şu şekilde:
- Külçe altın: %2,31
- BIST 100 endeksi: %1,08
- Mevduat faizi (brüt): %0,69
- Dolar: %0,07
- Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS): -%2,46 (kayıp)
Uzun Vadede Altın Kazandırıyor
Üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde külçe altın %10,9, TÜFE ile indirgendiğinde ise %8,05 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %4,95, TÜFE ile indirgendiğinde %7,4 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.
Altı aylık değerlendirmeye göre de külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %13,83, TÜFE ile indirgendiğinde %6,83 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %5,99, TÜFE ile indirgendiğinde %11,77 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak hesaplandı.
Yıllık Bazda Altın Zirvede
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %22,2, TÜFE ile indirgendiğinde ise %9,28 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) %12,7 ve DİBS %6,18 oranlarında yatırımcısına reel getiri kazandırırken, dolar %6,23, avro %6,79 ve BIST 100 endeksi %8,7 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) %0,78 yatırımcısına reel getiri sağlarken, DİBS %5,05, dolar %16,14, avro %16,65 ve BIST 100 endeksi %18,35 oranlarında yatırımcısının kayba uğramasına yol açtı.
Sonuç olarak, Mart ayında avro yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı olurken, uzun vadeli değerlendirmelerde altın, yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor. Yatırım kararları alırken, farklı yatırım araçlarının getirilerini ve risklerini dikkate almak, portföy çeşitlendirmesi yapmak önemlidir. Özellikle enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, reel getiri oranlarını takip etmek yatırımcılar için kritik önem taşımaktadır.