Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalya Diplomasi Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Tatar, Türk devletlerine KKTC'de elçilik açma çağrısında bulunarak dikkatleri üzerine çekti. İşte detaylar...
İki Devletli Çözüm Vurgusu
Ersin Tatar, geçtiğimiz Mart ayında Cenevre'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile yapılan toplantıda iki devletli çözümü yeniden masaya getirdiklerini belirtti. Tatar, "Biz Cenevre’de iki devletin iş birliğini önerdik. Artık geri adım atmayacağımız bir siyaset izliyoruz. Ben bu durumu açıkça söyledim. Türkiye Cumhuriyeti’ne tam destek verdim. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu gerçeği son 3 yıldır BM Genel Kurulu konuşmalarında ısrarla dile getiriyor" dedi.
İş Birliği Devam Ediyor
Siyasi çözüme ulaşılana kadar iki toplum arasında farklı iş birliklerinin gelişebileceğini ifade eden Tatar, kapıların açılması, çevre, kuraklık, doğal gaz aramaları, gençlik buluşmaları gibi alanlarda karşılıklı diyalog yürütüldüğünü söyledi. Tatar, "Bugün adada 9 kapı var. Lefkoşa’daki yoğunluk nedeniyle yeni bir kapı olan Akıncılar Kapısı’nın açılması için çalışıyoruz" diyerek, teknik ve pratik düzeydeki iş birliklerinin sürdüğünü vurguladı.
Türk Devletlerine Çağrı
Tatar, Türk devletlerinin Rum Kesimi'nde büyükelçilik açmaları ile ilgili olarak, "Bu adımlar, Avrupa Birliği’nin (AB) telkinleriyle atılıyor. AB ile gerek ticaret gerekse projeler bağlamında temaslar var. Dolayısıyla bu tarz adımlar AB perspektifinden değerlendiriliyor. Ancak ben, Türk Devletleri Teşkilatı’na üye kardeş devletlerimizin, aynı ilişkileri KKTC ile de kurmasını büyük bir temenniyle bekliyorum" şeklinde konuştu. Ayrıca, KKTC’yi tanımak isteyen ülkelerin maalesef cezalandırıldığını ifade eden Tatar, "Bir tek Türkiye Cumhuriyeti bu baskılara boyun eğmedi. Kıbrıs'a müdahale ettiği dönemden bugüne kadar tüm baskılara rağmen desteğini sürdürdü ve sürdürmeye de devam ediyor" dedi.
- AB'nin sunduğu çözüm modellerine karşı olduklarını belirtti.
- Türkiye’nin adadaki garantörlük rolü ve Türk askerinin varlığına ilişkin tehditlere karşı durduklarını vurguladı.
- "AB, olası bir federasyonla Türkiye’nin garantörlük görevini sonlandırıp Türk askerinin adadan çekilmesini istiyor. Ancak bu asla kabul edilemez. Türkiye’nin çekilmesi durumunda Kıbrıs çok tehlikeli bir ada haline gelebilir. Bugün adada barış ve istikrar varsa, bu Türkiye’nin garantörlüğü ve askerî varlığı sayesindedir" ifadelerini kullandı.
Ersin Tatar'ın Türk devletlerine yaptığı bu çağrı, KKTC'nin uluslararası alanda tanınması ve desteklenmesi açısından büyük önem taşıyor. Türkiye'nin desteğiyle KKTC'nin varlığını sürdürmesi ve Türk devletleri ile ilişkilerini geliştirmesi, bölgedeki dengeler açısından kritik bir rol oynayacaktır.