
Hatay'da Korkutan Yangın! Alevler Kontrol Altına Alınabiliyor Mu?
Hatay'da dün öğle saatlerinde başlayan ve hızla yayılan orman yangını, ekiplerin yoğun çabalarına rağmen henüz kontrol altına alınamadı. Karaali Mahallesi'nde başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle Oğlakören ve Üçgedik Mahallelerine de sıçradı. Yangın söndürme çalışmaları gece boyunca devam ederken, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte helikopterler de çalışmalara destek vermeye başladı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yangın bölgesinde incelemelerde bulunarak son durum hakkında bilgi aldı.
Yangına Karadan ve Havadan Müdahale Sürüyor
Yangının yayılmasını engellemek için ekipler canla başla çalışıyor. 9 helikopter ve 970 kara aracıyla 2 bin 500'den fazla personel yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. Evlerinin çatısına çıkan bazı mahalle sakinleri de hortumlarla sulama yaparak çalışmalara destek veriyor. Ancak, yangının şiddetli rüzgarın etkisiyle sürekli yön değiştirmesi, söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor.
Vali Masatlı, yangının 4 mahallede etkili olduğunu ve 240 civarında hanenin boşaltıldığını açıkladı. Ayrıca, 2 bin 500 vatandaşın öğrenci yurtlarına yerleştirildiğini ve ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti. Vali Masatlı, "En büyük dezavantajımız rüzgarın kararsız şekilde hareketi. Bazen güneye bazen kuzeye bazen doğuya bazen de batıya yön değiştirmesi. İnşallah hem karadan hem havadan müdahalelerimizle yangını kontrol altına almaya çalışacağız" dedi.
Yangının Çıkış Nedeni Araştırılıyor
Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. Emniyet ve jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı. Vali Masatlı, yangının çıkış nedeni hakkında yakın zamanda bilgi vereceklerini kaydetti.
Yangınla ilgili konuşan Vali Masatlı, "Yangın başladığı andan itibaren bir kriz merkezi oluşturduk. Bu kriz merkezinin başında olan benim. Dolayısıyla bu yangının yönetimiyle ilgili de hem işin kriz merkezinde hem de sahadaki bizatihi uygulayıcısı, planlayıcısı ve takip edicisiyim. O manada biz bütün planlarımızı yapıp hem hava hem kara araçlarımızı hem de personelimizi bölgeye sevk ettikten sonra ben bizzat gelip burada arkadaşlarımızı komuta etmeye başladım. Tabii o arada rüzgarın kararsız hareketiyle beraber iş bir anda bizim tarafımıza doğru da geldi. Sonuç itibarıyla tabii böyle bir müdahalenin birtakım olumsuz sonuçları olabilir. Her zaman bu olumsuz sonuçlara katlanabilecek, karşı koyabilecek durumdayız. Önemli olan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğidir, öncelikli olarak hedefimiz odur. İnşallah onu da hep beraber sağlayacağız. Hatay'ımız 6 Şubat ile beraber tarihin ana karadaki en büyük afetlerinden birini yaşadı. Diğer taraftan da böyle yangın türü afetler de olunca biraz yaralarımız depreşiyor, derinleşiyor ama inşallah başta Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Tarım ve Orman Bakanlığımız, AFAD'ımız, jandarmamız, emniyetimiz, Sağlık Bakanlığımız burada görev yapan bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızla beraber tabii ki bunun da üstesinden geleceğiz." ifadelerini kullandı.
Hatay'daki Yangın Kontrol Altına Alınacak Mı?
Hatay'da devam eden orman yangını, bölge halkını tedirgin etmeye devam ediyor. Ekiplerin yoğun çabalarıyla yangının kontrol altına alınması için umutlar sürerken, rüzgarın etkisi ve yangının sürekli yön değiştirmesi işleri zorlaştırıyor. Yetkililer, yangının en kısa sürede kontrol altına alınması için tüm imkanların seferber edildiğini belirtiyor. Yangında herhangi bir can kaybı yaşanmaması en büyük teselli kaynağı olurken, dumandan etkilenen 55 vatandaşın hastanelerde tedavi altına alındığı bilgisi verildi. Yangının etkilediği alanın yaklaşık 500 hektarı bulduğu tahmin ediliyor.