Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılacağını ve özellikle Baltık Denizi'ndeki "gölge filo" olarak adlandırılan oluşuma odaklanılacağını duyurdu. Bu açıklama, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile yapılan ortak basın toplantısında geldi. Merz, 17. yaptırım paketinin gündemde olduğunu ve bu paketin Rusya üzerindeki baskıyı daha da artıracağını belirtti.
İstanbul Müzakereleri Umut Işığı mı?
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'da gerçekleşen barış müzakerelerine değinerek, liderler arasında bir görüşme olmamasına rağmen heyetlerin bir araya gelmesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Meloni, bu temasların kalıcı bir barış sürecinin başlangıcı olmasını umduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye ve ABD'nin bu süreçteki katkılarına da vurgu yaptı.
Meloni, Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için, ülkenin güvenlik garantilerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Orta Doğu'daki duruma da değinen Meloni, İsrail'in dostu olduklarını ancak Gazze'deki gelişmelerden dolayı kayıtsız kalamayacaklarını ifade etti. Bölgede iki devletli çözümden yana olduklarını ve Arap ülkeleri tarafından sunulan yeniden yapılanma planının bu konuda bir temel oluşturabileceğini söyledi.
Meloni, Alman mevkidaşının AB Liderler Zirvesi'ndeki göç sorununa ilişkin benzer düşüncelere sahip ülkelerin oluşturduğu gruba katılma ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Savunma alanında ise İtalya ve Almanya arasındaki iş birliğinin önemine vurgu yaparak, Leonardo ile Rheinmetall arasındaki ortak girişimi örnek gösterdi.
Merz'den Sert Yaptırım Mesajı
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, İtalya'nın Avrupa ve dış politikada vazgeçilmez bir stratejik ortak olduğunu belirtti. İstanbul'da yapılan Rusya-Ukrayna görüşmelerinin beklentileri karşılamadığını ifade eden Merz, Rusya üzerindeki baskının artırılacağını ve 17. yaptırım paketinin özellikle Baltık Denizi'ndeki gölge filo üzerine odaklanacağını söyledi.
Merz, Ukrayna'ya asker gönderilmesi konusunun gündemde olmadığını ve bu konunun siyasi gerçeklikten uzak olduğunu vurguladı. Şu anda önceliklerinin silahların susması ve bir ateşkesin sağlanması olduğunu belirtti.
Merz, Ukrayna'ya yönelik "Gönüllüler" grubunun formatını gelecek haftalarda derinleştirmek istediklerini ve İtalya'nın da bu süreçte rol oynaması gerektiğini ifade etti. AB içinde A sınıfı veya B sınıfı üye ayrımı olmadığını ve birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı.
Meloni'den Macron'a Gönderme
Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yapılan Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde "Gönüllüler" olarak anılan bazı ülkelerin Zelenskiy ile yaptığı toplantıya Meloni'nin katılmaması eleştirilere neden olmuştu. Meloni, bu eleştirilere yanıt olarak, Cumhurbaşkanı Macron'un açıklamalarından asker gönderme konusunun artık gündem dışı kaldığını memnuniyetle not ettiğini belirtti.
Meloni, "Özellikle asker gönderme seçeneğinin artık rafa kalktığı bir dönemde, Ukrayna’da adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için Avrupalı ve Batılı ortaklarımızla her türlü formata her zaman olduğu gibi katılmaya hazırız. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başından bu yana, bizim gücümüz olan Batı'yı bir arada tutmak İtalya için her zaman bir öncelik olmuştur. Kimseyi dışlamadan ve herkesin kendi bakış açısını ifade etmesine imkan tanıyarak. Bu nedenle, belki de böyle hassas bir dönemde, Batı'nın birlikteliğini zedeleme riski taşıyan bireyselcilikten biraz uzaklaşmak gerektiğini söyleyebiliriz." diye konuştu.
Almanya Başbakanı Merz'in Rusya'ya yönelik sert yaptırım mesajları ve Baltık Denizi'ndeki "gölge filo"ya odaklanacak yeni yaptırım paketi, Avrupa'nın Rusya'ya karşı tutumunun sertleştiğinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. İstanbul'daki müzakerelerin geleceği ve Avrupa'nın Ukrayna'ya desteği önümüzdeki dönemde yakından takip edilecek konular arasında yer alıyor.