İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde protein bazlı orijinal ilaçların geliştirilmesi için bir çalışma başlatıldı.
Türkiye'deki ilk GLP düzenlemelerine uygun yapı, İlaç Analizleri ve IBGE'nin Türkiye Kontrol Laboratuvarı'nı kuran Akreditasyon Kurumu, geçtiğimiz Mart ayında GLP sertifikasına layık görüldü.
Orijinal ilacı bir taraftan iyileştirmek için çalışmalar yürüten IBGE, diğer taraftan firmanın geliştirdiği ilaç adaylarının preklinik testlerini yapan GLP sertifikası sayesinde VSY Biotechnology firması ile protein bazlı orijinal ilaç geliştirmeyi hedeflediklerini belirten IBG almaya hak kazanıyor, Uzunlar şunları söyledi:
IBG araştırmacıları ve VSY Biyoteknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş'ın girişimiyle kurulan bu bilimsel ortaklık, göz hastalığının tedavisine yönelik ilaçların geliştirilmesini hedefliyor.
"İlacın Türkiye bazlı ilk proteinleri üzerinde çalışıyoruz orjinal ilaç olacak. Özgün ilaç geliştirmek için uzun süreli çalışma. Araştırma aşamasında hastalara ulaşıyor İBG'de ilacın oluşumu için gerekli tasarım çalışmalarını yapacağız. Geliştirdiğimiz molekülün hedeflediğimiz göz hastalığını iyileştirdiği hayvan modellerinde, bunu sektör ortağı firmamıza aktaracağız. "
Prof.Dr.Mehmet, orijinal ilaç çalışmalarına katkıda bulunmak için 17 yıl sonra Amerika'dan Türkiye'ye döndüğüne inanıyor.
Yaklaşık 20 yıl önce yerinde kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), TÜBİTAK İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBGE) gibi birçok kuruluşun desteğiyle, 2018 Türkiye'nin ilk dört tematik araştırma merkezinden biri oldu.
DR. Uzun ve AA muhabiri Sibel Kalyoncu, yurtdışında geliştirdiği Türkiye'de orijinal ilacın eşdeğerini başarıyla ürettiğini söyledi.
İlaç geliştirme kapsamındaki merkezler, Dr. Sibel Kalyoncu Uzunlar önderliğinde Prof. Dr. Mehmet İnan, Dr. Soner Gündemir ve Dr. Gülçin Çakan Akdoğan ve laboratuvar üyeleriyle bir araştırma grubu oluşturuldu. Bu kapsamda orijinal biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi için protein bazlı çalışmalara devam edildi. İnanın ki vurgular
ibg'nin çok önemli bir çalışmaya imza atarak, "Türkiye önemli bir hayali kendi ilaçlarını yapmak için çalışmak gerçeğe dönüşecek. Çalışmanın olumlu sonuçlanması durumunda Türk bilim adamları, insanların bir göz hastalığına karşı geliştirdiği ilaçların hepsinde kullanılacak. dünyada. "şeklinde konuştu.
Gülçin Çakan Akdoğan, geliştirilen ilaç moleküllerini mikro enjeksiyon yöntemi ile iki günlük zebra balığı larvalarına verdiklerini, zebra balığı çalışmaları çok kısa sürede sonuç verdiği için bu yöntemi seçtiklerini belirtti.
Zebra balığı deneylerinde yararlı ve zararlı etkilerine bakacağız. Tasarladığımız bir molekülün gerçek bir biyolojik organizmada nasıl çalıştığını zebra balığı testinde görebiliriz. Çalışmalarının çok kapsamlı olduğunu belirten Uzunlar, şunları söyledi:
Protein bazlı ilaçların eczanelerde satılan küçük moleküllü ilaçlara benzemediğini belirten Uzunlar, bu ilaçların kanser ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını söyledi. Karmaşık yapıya sahip moleküllerin kullanıldığını açıkladı.
İBG Merkez Müdürü Prof. Dr., Mehmet Öztürk "Sağlık Eğer yabancıya bağımlıysanız ve aşı ilacı bir ulus olarak güvenli bir hayatınız değilse. Ibg'nin bu anlamda çok önemli bir milli misyonu var. İlaç ve aşıdan kurtulmak için Türkiye dışına bağımlılıktan … IBGE, AWM oftalmolojik orjinali olarak Biyoteknoloji firması için geliştirdik Biyoteknoloji ilaçları ile ilgili Ar-Ge çalışmalarımız hızla ilerliyor. "ifadelerini kullandı.