Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan kanun değişikliği önerisi ile otopark ruhsat gelirlerinin büyükşehir belediyelerine aktarılmasının engellenmesi gündemdedir. Yasa İBB Meclis'te değişiklik teklifine tepki gösteren CHP grup sözcüsü Tarık, balyalanmış, İBB'nin geldiği için yıllık 35-40 milyon lira otoparka geldiğine dikkat çekti.
AKP, TBMM'ye "Türkiye Çevre Ajansı" Değişiklik Yapan Kanun Önerisi ile Kuruluşun Bazı Yasaları ile ilçe belediyelerine; bölgesel otoparklar, kapalı ve açık otoparklar inşa etmeye ve işletmeye ve bunlara ruhsat vermeye yetkilidir. İmar mevzuatı ile belediyelerin otoparkla ilgili olarak elde ettikleri gelirlerin büyükşehir belediyesine aktarılması uygulamasına son verilmesi gündemdedir.
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin aktardığı bilgiye göre İBB Meclis CHP Grubu Sözcü Tarık Balyalı, “İBB, ruhsat aşamasında otopark inşaatlarından belli bir pay alıyor. Bu rakam İstanbul'da İSPARK gelirleri hariç yıllık 35-40 milyon TL. Şimdi bu uygulamayı ilçelere doğru genişletiyorlar. bu pay için ilçe belediyelerince gündem alınacak. ”dedi. Balyalı, otopark işletmelerini uzak bölgelere transfer etmenin mümkün olabileceğine işaret etti. Bölge belediyeleri daha sonra, “Özellikle İSPARK'ın boşaltılması ve sahip olduğu tesislerin ilçe belediyelerine dağıtılması için yapılan bir hamle. Hükümet İBB'nin tüm gelirlerini azaltmak için adımlar atıyor. Park geliri de İBB için önemli bir kaynaktır. Hem ruhsat aşamasında elde edilen gelirler hem de İSPARK'ın gelirleri İBB için önemlidir. İBB yönetimi konuyu değerlendiriyor. Balyalı, tepkisini şu şekilde ifade etti:“31 Mart'tan önce hükümetin aklına gelmeyen şeyler 31 Mart'tan sonra gelmeye başladı. Belediye Kanunu 2006 yılında yürürlüğe girdi. Türkiye'deki tüm belediyeler bu kanunla yönetildiğinden 14 yıl sonra sorun olmadı. Düzenlemeye gerek yoktu. Ancak 31 Mart ve 23 Haziran'dan sonra hükümet aniden Belediye Kanunu'nda değişiklik yapma ihtiyacı hissetti. Bu parça parça İstanbul'da yaşıyoruz. "