Asya borsaları, geçtiğimiz haftayı satış ağırlıklı bir seyirle tamamlarken, Çin yönetiminin ABD'nin uyguladığı tarifelere karşı attığı adımlar piyasaları sarstı. Özellikle nadir toprak elementlerinin ihracatına getirilen kısıtlamalar, küresel ticaret arenasında yeni bir gerilim dalgası yarattı.
Çin'den ABD'ye Tarife Misillemesi
Çin yönetimi, ABD'nin "karşılıklı tarifeler" kapsamında uyguladığı yüzde 34'lük tarife artışına aynı oranda ek tarife uygulayacağını duyurdu. Bunun yanı sıra, bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirilmesi kararı alındı. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının olduğu 7 kategorideki orta ve ağır nadir metallerin 4 Nisan'dan itibaren ihracat kontrol listesine alınacağı belirtildi.
Bakanlık ayrıca, 27 ABD şirketini ihracat kontrolü veya yasağı listelerine ekledi. Şirketlerden 16'sının askeri ve sivil ikili kullanımı olan ürünlerinin ihracatına yasak getirilirken, 11 şirket ihracat yasağı uygulanan "güvenilmez varlık" listesine alındı. Bu kararlar, Çin'in ulusal güvenliğini ve çıkarlarını koruma ve silahların yayılmasının önlenmesine yönelik uluslararası yükümlülüklere uyma amacı taşıdığı belirtildi.
Japonya'da Enflasyon ve Para Politikası
Geçtiğimiz hafta Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida, enflasyonun yüzde 2'lik hedefine ulaşma ihtimalinin artması halinde merkez bankasının faiz artırmaya devam edeceğini söyledi. Uchida, "Her politika toplantısında, herhangi bir önyargı olmaksızın, para politikasına karar verirken (ekonomik ve fiyat) tahminlerimizin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini inceleyeceğiz" dedi. Japonya'da şubat ayında hanehalkı harcamaları yıllık bazda yüzde 0,5 azalarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Bölgesel Gelişmeler ve Borsa Performansları
Bölgede siyasi gelişmeler de yakından takip edildi. Güney Kore'de Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un azline karar verdi. Bu gelişmelerle birlikte, geçtiğimiz hafta Asya borsalarında önemli düşüşler yaşandı:
- Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 3,62
- Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 9
- Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,46
- Çin'de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti.
24 Mart ile başlayan haftada, salı günü Japonya'da dış ticaret dengesi verileri açıklanacak ve piyasaların odağında olacak.
Asya borsalarındaki bu düşüşler ve Çin'in ticaret politikaları, küresel ekonomik belirsizliği artırırken, yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor. Özellikle ticaret savaşlarının etkileri ve merkez bankalarının para politikaları, önümüzdeki dönemde piyasaların yönünü belirleyecek önemli faktörler olacak.